FISHY

Keresés a Blogon / Search This Blog

2013-01-10

ÚJÉVI SZÉPSÉGFOGADALMAK 2.

Jöjjön a második újévi szépségfogadalom, amit akkor érdemes betartani, ha nem akarsz idő előtt ráncosodó, szottyadt kis mazsolává válni (ne adj' isten, aggasztó bőrelváltozásokkal szembesülni) a jövőben.


Néhányan lehet, már sejtitek is, miről lesz most szó...
Igen, a napvédelemről. Miért is olyan fontos ez a szépséges bőrünk és az egészségünk védelme érdekében? Mert a fénykárosodás egy eléggé alattomos dolog, mely nem azonnal, hanem sok év csúszással érezteti áldatlan hatását (akkor pedig már nem nagyon lehet sopánkodáson kívül mit tenni ellene). Hogy is néz ki a dolog? Elmész nyaralni valami klassz vízpartra és úgy érzed, szinte vétek állandóan naptejjel vastagon kenegetni magad, mert így sosem barnulsz  majd le, meg neked amúgy is jó bőröd van, nem nagyon szoktál leégni, de ha egy kicsit mégis lepirulnál, majd pár nap alatt megnyugszik a bőröd és utána csak a csábos barnaság marad.


 És úgy tűnik, ez tényleg így van... egy pár évig, aztán 30 körül azt veszed észre, hogy a bőröd nem olyan feszes, mint kellene, esetleg anyajegyek vagy pigmentfoltok szaporodtak el rajtad vagy hirtelen napallergiával kezdesz el küzdeni. Sajnos a fénykárosodás jellemző tulajdonsága, hogy hatásait késleltetve tapasztaljuk, akkor viszont már ezek ellen vajmi keveset lehet tenni.
Miért is van ez? Mert a nap sugarai és a bőrünk nem jó barátok és míg az UVB sugarak csupán a bőr legfelső rétegéig hatolnak, addig az UVA sugarak bőrünk legmélyebb rétegéig jutva károsítják annak szerkezetét, ezzel előidézve az úgynevezett photo-ageinget, azaz napfény okozta bőröregedést. 
Mit tehetünk ez ellen? Természetesen védeni kell a bőrünket, mégpedig vagy úgy, hogy nem megyünk a napra (ez nyáron és nyaraláskor szinte kivitelezhetetlen) vagy úgy, hogy gondoskodunk a megfelelő fényvédelemről.


Oké, de milyen is egy jó fényvédő? Erről legtöbbször annyi az elképzelésünk, hogy legyen jó magas az SPF értéke, ám emellett még az is nagyon fontos, hogy a naptej védőanyagai legyenek photostabilak, azaz ne bomoljanak elemeire idő előtt a bőrünkön, mert akkor mit sem érnek. Szerintem egy jól képzett gyógyszerész sokat segíthet a választásban. És ha már megvan a védőszer, ne legyünk restek használni és ne csak akkor, amikor nyaraláskor vagy a strandon süttetjük a hasunkat, hanem tavasztól őszig minden nap indulás előtt kenegessük be a napnak kitett területeket (arc, karok, lábikók). 


 Ma már sok könnyű állagú napvédő közül választhatunk, melyek nem ragadnak, nem tömítik el a pórusokat és az illatuk is remek. Nem szabad arról sem megfeledkezni, hogy sok arckrémbe és alapozóba is csempésznek már napfényvédőt (mondjuk az 5-15 SPF szerintem csak "parasztvakítás", ha huzamosabb ideig kalandozol a nap alatt, érdemes legalább 30 SPF-re benevezni).

Hogy én hogy állok a napvédelem kérdésével? Be kell valljam, 16-20 éves korom körül még nem nagyon vettem komolyan ezt a dolgot, le is égtem egyszer-kétszer csúnyán, néha szoliba is jártam (akkor még nem tudtuk, mennyire nem kellene)... aztán 30 éves koromra lett sok kisebb-nagyobb anyajegy a karomon, mellkasomon, hátamon (anno szinte egy sem volt) és ha visszafeszítem a kézfejem, furcsa pergamenszerű ráncok futnak végig a területen (ez sem ilyen volt régen)... ja és úgy 25 éves koromtól napallergiám van, ami napozás után előtűnő viszkető vörös, pörsenésekkel tarkított foltokkal jár (na ezt nagyon nem szeretem). Persze felmerül az emberben a kérdés, hogy mindezekben mennyire ludas a genetika és mennyire a napsugarak, de szerintem hazárdírozás helyett jobb megpróbálkozni a prevencióval.

Nálatok megy a napvédelem?



2 comments:

  1. Én nem szoktam napozni nyáron, bár idén lesz ár rá lehetőségem itthon, mivel az átalakításoknak hála végre van pár nm a kertben amire nem lát rá a szomszéd és a kéjsóvár munkásai, és az utcáról se látnak be. :D Már csak az a kérdés, hogy Elmo hogy fogja díjazni ha én lefekszem ott neki a földre.
    Egyébként én régen egy gyerekeknek való, erős napfényvédő, disney figurás naptejet vettem. :D De van most egy 20as ami jó lesz nyárra. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ó bárcsak már a nyárnál tartanánk! Tessék majd kenni magad szorgalmasan (Elmo meg lehet egy nyalintás naptej után békén fog hagyni). :-) Egyébként én is szoktam babáknak való napozószereket venni, mert ugyebár nekik van a legérzékenyebb bőrük.

      Delete

MAGAMRÓL/ ABOUT ME:

My photo
Hungary
Szabadidőmben nagy szerelmemmel a sminkkel foglalatoskodok: make-up site-okon barangolok, termékeket gyűjtök be és tesztelek... és most már blogot is írók erről! Jó szórakozást! :-) I spend my free time with my favourite thing: make up. I search for interesting beauty sites, blogs and videos. I collect and test beauty products... and from now on I also write about all this stuff. I hope you'll enjoy it! :-)

TRANSLATOR

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

this widget by www.AllBlogTools.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Globe